Jobbe hos Våpensmia? Klikk her

Hjemmelading

 

 

 

 

 

 

Nedenfor har vi laget en liten innføring i hjemmelading, og hva som er viktig å fokusere på hvis du skal lade dine egne patroner

Lading av patroner

Lading av patroner kan gjøres trygt og sikkert. Det er nødvendig å skaffe seg tilstrekkelig med kunnskap, og innarbeide faste, sikre rutiner.
Det er flere grunner til å lade egen ammunisjon. Hovedfaktorene er pris og presisjon. På trenings- og konkurranse ammunisjon så kan du halvere prisen. På jaktammunisjon lader du gjerne til en tredjedel av prisen.
Ved å tilpasse ammunisjonen til våpenet, kan du som regel oppnå enda bedre presisjon enn ved bruk av fabrikkammunisjon. Dette krever litt erfaring som lader.

Ladeboken.jpg

En bok som beskriver de fleste aspekter ved lading, ladedata, våpen, kuler og krutt bør alle ha på bordet. Dette vil spare deg for unødvendige «prøve og feile» metoder. Våpensmia anbefaler ladeboken, som er på norsk og forståelig.


Å lade en patron gjøres gjennom følgende operasjoner.
• Hylsa utvider seg når den blir skutt, så den må presses tilbake til opprinnelig form.
• Fjerne brukt tennhette og sette inn ny.
• Rengjøring.
• Fylle hylsa med riktig mengde og type krutt. Ha bare en type krutt på bordet!
• Press i ny kule, sett til anbefalt patronlengde. Ha minimum 1 mm friflukt når du starter å lade. Godt kulehold er viktigere enn liten friflukt.

Presse hylser.
Pressing av hylser er en av de viktigste aspektene ved presisjon. Mange undervurderer viktigheten av dette. Blander du hylser fra flere merker, eller fra flere våpen, så vil det være mye vanskeligere å oppnå god presisjon. Selv om du helpresser hylsene.
Det er i hovedsak to måter å presse hylser med skulder-hals fasong. Ved å presse hele hylsa (helpressing), eller ved å presse øverste del av hylsa (neck sizing).

tomhylse.jpg
Ved neck sizing av hylser kan du bruke dier som gjør at du slipper å smøre hylsene. Dette sparer deg for mye jobb, men er avhengig av at du kun bruker hylser som er skutt i eget våpen.

Når hylsa helpresses må den smøres, ellers vil den sette seg fast i dien. Helpressing gjøres ofte for å sikre at hylsa går lettere inn i pipa. Våpensmia har enkle verktøy som viser at du har presset hylsene rett. Dette er til 6,5x55 kaliber, og er et viktig hjelpemiddel.

hylsemåler.jpg


Ved lading av hylser med rette vegger, typisk for pistol og revolverpatroner, så presses som regel mesteparten av hylsa. Her kan du bruke såkalte Carbid dier, som gjør at du slipper å smøre hylsene. Eksempelvis RCBS Carbid diesett 38/147.

dier.jpg

Lading av hylser med rett vegg, krever også at hylsa utvides litt helt ytterst etter pressing. Dette for at kula lettere skal kunne presses rett ned i hylsa. Dette må presses inn igjen når kula settes inn. Dier kan kjøpes i hele sett, eller enkeltvis. Noen velger å bruke enkelt dier fra forskjellige produsenter, eller typer. Dette kan gi mulighet for å spesialisere sin lading enda mere, og Våpensmia har mange typer dier akkurat for dette.

Hylse.jpg

Krutt
Valget av krutt er meget viktig. Ha alltid kontroll på hvilket krutt du bruker, ha derfor bare en boks med krutt fremme. Har du pistolkrutt i en riflepatron, kan du sprenge våpenet og skade deg selv og andre.
Det finnes hurtigbrennende- og saktebrennende krutt til både håndvåpen og rifler. Hva du bruker varierer etter kaliber og tyngden på kula. Hastigheten du ønsker å oppnå, er også viktig i valget av krutt. Det gir forskjellig trykk, og oppbygging av trykk i hylsa.
Viktige faktorer for trykk er:
• Kruttype
Krutt brenner med forskjellig hastighet. Raskt krutt = høyere trykk.

• Mengde med krutt
Mer krutt = høyere trykk.

• Volum i hylsa
Er det så mye krutt i hylsa at kula presser kruttet sammen, eller i verste fall knuser kruttkorn = høyere trykk.

Vi anbefaler Vihtavouri og Norma som er særdeles bra krutt.

 

krutt.jpg
• Lengden på hylsa
Er hylsa for lang, kan den butte mot overgangen fra kammer til løp. Dette kan presse hylsa hardere sammen rundt kula = høyere trykk.

• Lengden på patronen
Setter du kula lengre ned i hylsa, vil trykket øke. Generelt så bør bæreflaten på kula være like mye ned i hylsa, som diameteren på kula.
Settes kula så langt ut at den ligger mot bommene = høyere trykk.
Friflukten bør være på minimum 1 mm.

• Pipa
Nyere piper gir litt høyere trykk. Ettersom pipa blir slitt, så synker trykket og hastigheten på kula. Er du på maks trykk på en godt brukt pipe, kan det fort bli en del overtrykk i en ny pipe.
En måte å få indikasjon på trykk, er å bruke en kronograf som måler hastigheten på kula. Ved bruk av ladetabeller som i for eksempel ladeboken, så er det oppgitt hastighet. Større avvik kan tyde på at noe er feil med trykket.
Er hevarmen tung å få opp etter skudd, er det en god indikasjon på overtrykk.
Får du merker etter utkaster på hylsebunnen, da er du godt på overtrykk.
Faller tennhette ut – RØDT område! Farlig overtrykk!

Har du en kompis eller kjenner en skytter som driver med lading, så spør etter hjelp for å komme i gang.


Våpensmia har eller skaffer det meste av utstyr du kan ønske deg. Noe av det ypperste er tyskproduserte Turban presisjons ladepresser fra Tyskland.

turban.jpg

Vi har også stort utvalg fra Redding, som kanskje er det beste ladeutstyret som kommer fra USA.

 

reddingdie.jpg

Har vi det ikke på lager i nettbutikken, så spør oss.


Tips og råd

Våpensmia videobibliotek

Våpensmia videobibliotek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forhøyning av siktemidler skiskyttervåpen

Forhøyning av siktemidler skiskyttervåpen

 

 

 

 

 

 

Nedenfor følger en forklaring på hvordan du går fram ved forhøyning av siktemidlene på...

Ny kikkert på våpenet innjustering og innskyting

Ny kikkert på våpenet innjustering og innskyting

 

 

 

 

 

 

 

Nedenfor følger en forklaring på hvordan du kan justere inn den nye kikkerten din.